Despre coronavirus

Ce este coronavirus?

Coronavirusii sunt o familie de virusi care pot provoca boli respiratorii diverse de la o raceala comuna, pana la unele mai grave de care probabil ati mai auzit: SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) sau MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome). Acesti virusi sunt zoonotici, adica provin de la animale. Atentie, asta nu inseamna ca puteti lua Coronavirus de la pisica sau catelul dvs.

Virusul COVID-19 este un nou virus din familia Coronavirusilor, neidentificat pana acum. Virusul COVID-19 provoaca pneumonia si gravitatea infectiei cu COVID-19 este similara unei gripe obisnuite. Antibioticele nu ajuta la tratarea acestei stari pentru ca este o pneumonie virala.

De asemenea, medicamentele antivirale actuale nu ajuta la insanatosire. Recuperarea depinde in intregime de capacitatea de raspuns a sistemului imunitar propriu.

Despre coronavirus

Simptome

Simptomele specifice Coronavirusului (COVID-19) sunt:

  • Tuse seaca
  • Febra
  • Dificultate in respiratie

De retinut ca doar 5% dintre bolnavi au simptome de raceala (guturai, mucozitati nazale excesive). Deci aceste simptome sunt nespecifice.

Daca aveti unul dintre aceste simptome apelati la 112. Identificarea Coronavirusului se poate face numai prin teste de laborator si nu prin simptome.

Coronavirus simptome

Transmitere

Transmiterea se face de la om la om, prin contactul direct sau prin suprafete infectate urmare a tusei, stranutului, contactului. Inhalarea paticulelor provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale etc este modul evident prin care se transmite virusul. Totusi, nu trebuie sa uitam ca virusul poate sta mult timp pe suprafetele pe care a ajuns si poate fi preluat prin contact direct.

Ca urmare, igiena mainilor este foarte importanta. Evitati, de asemenea, sa va atingeti pe fata frecvent.

In aceasta perioada, este de bun simt ca daca aveti simptomele unei raceli sa nu iesiti in public sau sa faceti calatorii.

Coronavirus transmitere