Intrebari frecvente

Pentru mai multe motive, dar poate cele mai importante sunt:

Infodemia – adica fluxul prea mare de informatii pe subiect. Toata lumea vorbeste despre asta si abuzul informational pe subiect este imens. Practic, suntem bombardati de statistici in urcare (pentru ca suntem in faza de raspandire globala a virusului) si de informatii in fiecare zi. De la glume, la comunicate oficiale, toate au efect asupra noastra si inconstient acumulam multa tensiune. Senzatiei de panica generata de aceasta suprasolicitare i se poate raspunde doar cu un control mai bun al informatiei si o relaxare in fata stirilor panicarde. Nu mai raspanditi lucruri, nu mai cititi absolut tot ce apare pe subiect. Alegeti-va sursele, mentineti-va un grad de reactivitate scazut.

De la simptome – in aceasta perioada sunt foarte multi oameni in jurul nostru care au simptome de raceala sau gripa si orice tuse, stranut sau suflat de nas ne creeaza senzatia unui pericol imediat, apropiat. Fiind expusi acestei atmosfere si coroborand cu infodemia, avem senzatia ca suntem permanent in pericol. 

De la noutate – un virus nou apare si impactul pare major peste noapte. Oamenii se tem de necunoscut si cand li se repeta in fiecare zi acelasi lucru, ajung sa aiba senzatia ca lucrurile sunt scapate de sub control. De fapt, acest scenariu se repeta in fiecare iarna – primavara si pana acum nu a fost o problema.

De la faptul ca nu exista vaccin – senzatia ca esti descoperit medicamentos in fata virusului poate da nastere unei senzatii de vulnerabilitate. Nimeni nu isi face vaccin antigripal la inceputul sezonului dar faptul ca nu exista inca vaccin contra COVID-19 pare sa alimenteze senzatia de lipsa de control.

Pana acum amenzile nu se pot plati prin portalul www.ghiseul.ro ci numai fizic la Directia Judeteana de Finante.

Recent Ministerul Finantelor a facut precizarea ca la intocmirea proceselor-verbale de constatare a contraventiei si, eventual, la indrumarea persoanelor sanctionate, sa aiba in vedere indicarea contului de venituri 20A350102. Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate, astfel încat platile sa fie efectuate corect de catre contravenienti.

In concluzie trebuie specificat de catre autoritatea emitenta contul in care trebuie sa se faca platile in fiecare caz in parte.

Desi cele mai multe infectii produc imunitate dupa prima imbolnavire se pare ca au existat cazuri in care persoane vindecate de infectia de coronavirus au fost testate pozitiv dupa o perioada de timp. Nu este clar de ce dar se pare ca poate fi vorba de o procedura de testare gresita sau ca virusul ramane in organism mai mult, dupa o recuperare mai lunga.

In concluzie, in principiu, nu ne mai imbolnavim a doua oara de coronavirus datorita imunitatii constituite dupa prima infectie.

Nu. Izolarea inseamna stat acasa, neparasirea locului in care sunteti. Orice interactiune exterioara incalca masura izolarii.

Nu sunt date certe cu privire la efectele pe care il are ibuprofenul asupra evolutiei infectiei cu coronavirus. Ministrul Sanatiii francez a afirmat ca face mai mult rau decat bine. Ca urmare, recomandarea generala este catre evitarea tratamentului cu Ibuprofen (antiinflamator).

Starea de urgenta este un cadru special, un set de reguli noi sub care functioneaza statul, administratia si raporturile intre stat si cetateni. In cadrul starii de urgenta, anumite drepturi constitutionale pot fi ingradite sau transformate.

In cadrul starii de urgenta, ministrul de interne devine al doilea om in stat iar gestionarea masurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situatiilor de Urgenta, sub conducerea nemijlocita a ministrului administratiei si internelor si in coordonarea primului-ministru.

Starea de urgenta declarata este un cadru general ce permite, in functie de situatia specifica, adoptarea unei serii de masuri concrete. Masurile adoptate sunt flexibile si in continua adaptare la realitatile si evolutia epidemiei de COVID-19. Ele se iau gradual si vin sa raspunda unor nevoi identificate punctual.

Astfel, pentru inceput nu o sa vedem mari schimbari deoarece starea de urgenta functioneaza cu preponderenta economic, deoarece da posibilitatea statului sa elibereze in regim de urgenta niste fonduri care sa poata fi accesate pentru oprirea epidemiei.

In plus se pot lua masuri de plafonare a unor preturi, de achizitie prin negociere directa, de rechizitionare a unor stocuri de medicamente si, in general de facilitare a modului in care se ofera cele mai bune sanse specialistilor pentru a lupta impotriva epidemiei.

Sistemul de aprovizionare cu alimente, la fel ca toate sistemele functioneaza pe baza unor previziuni. Pentru ca acum ne apropiem de Paste, retelele de aprovizionare s-au pregatit si au stocuri la un nivel de crestere a consumului populatiei.

Totusi, retelele au prevazut un consum normal pentru aceasta perioada. In situatia unei presiuni foarte mari pe anumite produse, acestea vor avea o prezenta intermitenta la raft. Cumparati cu moderatie, nu intrati in spirala acumularii de alimente sau alte produse din frica lipsei produselor. Chiar si in conditii mai grave de izolare, magazinele si farmaciile vor ramane deschise.

Inca nu s-a luat niciun fel de masura care sa restrictioneze deplasarile. Gravitatea epidemiei in Romaniei pana la aceasta data (15 martie) nu impune luarea unor astfel de masuri. Pe viitor acesta se pot restrictiona atat in legatura cu orase sau teritorii dar si in legatura cu numarul de persoane care calatoresc/se deplaseaza impreuna. Mai multe state europene afectate au luat masuri drastice cu privire la deplasarea pesoanelor pe teritoriul lor.

COVID-19 este un virus nou din familia coronavirusurilor, care si-a facut aparitia in 2019, fiind identificat pentru prima data in China (Wuhan).

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care au aceasta denumire de la felul in care arata. La microscop pare inconjurat de o coroana, ca de copac. Aceasta familie de virusuri se intalneste atat la animale, cat si la oameni si au diverse tulpini care, de-a lungul timpului, au generat diverse epidemii, dintre care cele mai cunoscute sunt cele mai recente: SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) si MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).

Coronavirusurile sunt zoonotice, adica provin de la animale. In anumite conditii, virusii pe care ii au anumite animale pot trece la om prin felul in care sunt consumate animalele sau felul in care are loc contactul intre animal si om.
Pentru SARS s-au identificat zibetele ca sursa a imbolnavirii, iar pentru MERS, camilele dromedare. Pentru COVID-19 nu s-a identificat inca sursa animala de la care provine. Este probabil ca o sursa de origine animala dintr-o piata de animale vii din China sa fi fost responsabila.

COVID-19 este al treilea virus care ajunge la oameni din surse animale, in ultimii 17 ani.

Fata de animale (hrana cu carne animala) trebuie sa avem aceeasi conduita de bune practici alimentare cu privire la manipulare si consum. Trebuie evitat consumul de produse crude sau nepregatite de origine animala. Nu exista animale mai periculoase decat altele, in cadrul obisnuintelor alimentare din Romania.

Nu exista nicio dovada pana in present ca pisicile sau cainii ar putea fi infectate cu COVID-19 sau sa-l transmita. Ca urmare, nu exista niciun motiv de ingrijorare pana acum in legatura cu rutina pe care o aveti cu animalele dvs de companie.

COVID-19 poate provoca toata gama de simptome si poate avea toate urmarile unei boli respiratorii normale. De la oameni care sunt asimptomatici, pana la deces. Din statisticile pe care le avem pana acum decesul este o exceptie, in jur de 3% din totalul celor infectati. Altfel spus, sansele ca acest virus sa provoace moartea sunt extrem de mici. Sunt mult mai mici decat alte cauze din jurul nostru, carora nu le acordam atata atentie.

Rata de mortalitate a lui COVID-19 este in jur de 3%. Comparativ, SARS a avut o rata de mortalitate in jur de 9%.

Categoriile care sunt cele mai vulnerabile in momentul in care contacteaza acest virus sunt batranii (peste 60 de ani) si persoanele care au afectiuni medicale preexistente, care nu le permit sa faca fata perioadei de crestere a anticorpilor. Aceste categorii inregistreaza cele mai mari rate de deces. De exemplu, copiii trec usor peste infectare, intre 0 si 9 ani neexistand niciun deces.

Simptomele specifice infectiei cu coronavirus sunt: tuse seaca, febra, dificultate in respiratie. Simptomele nespecifice (prezente la sub 5% dintre bolnavi) sunt guturai si mucozitati nazale.

Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1 si 13 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Plecand de la aceste estimari, o perioada de carantina de 14 de zile este necesara pentru a ne asigura de lipsa simtomatologiei pentru persoanele cu risc.

Diagnosticul de infectarea cu COVID-19 se pune numai ca urmare a unor teste de laborator specifice. Simptomele nu sunt suficiente pentru a pune acest diagnostic, deoarece sunt similare si altor boli.

Toate aceste boli sunt cauzate de virusi diferiti, iar majoritatea simptomelor sunt asemanatoare. Toate aceste boli prezinta de obicei simptome respiratorii cum ar fi tuse, secretii nazale, temperatura.

Caracteristica acestui virus este transmiterea cu usurinta. O persoana infectatata poate emite virusul in atmosfera prin particule emise de tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale etc sau prin contaminarea diverselor suprafete.

O persoana sanatoasa se poate infecta prin contactul direct cu aceste particule din atmosfera sau in urma atingerii suprafetelor infectate cu mana si aducerea acestora pe gura, nas, ochi.

Nu exista un studiu clar pe aceasta tema dar, in functie de conditii, se pare ca virusul poate supravietui intre cateva ore si cateva zile.

Aplicarea dezinfectantilor pe suprafete sau maini ucid virusul. Acelasi efect il au sapunul sau alcoolul.

La fel cum va protejati de infectarea cu oricare alt virus:

  • Nu intrati in contact cu persoanele care au simptome.
  • Nu aduceti pe gura, nas si ochi ce atingeti cu mainile.
  • Protejati suprafetele cu care interactionati cu mediul (maini, fata)

Starea generala a dvs de sanatate trebuie sa fie cat mai buna. Un organism in forma are cea mai buna reactie in fata unei agresiuni externe. Asigurati-va ca sunteti sanatos si odihnit in aceasta perioada. Somnul ar putea fi cel mai important in aceasta perioada.

Organismul dvs va declansa mecanismul de imunizare in fata oricarei agresiuni virale. Sistemul dvs imunitar va prelua aceasta sarcina si va raspunde spre a inlatura virusul din organism si a imuniza organismul. Aceasta se intampla intr-o perioada intre 7 si 14 zile.

Medicamentele antivirale actuale nu ajuta la insanatosire. Recuperarea depinde in intregime de capacitatea de raspuns a sistemului imunitar propriu.

Cei infectati cu COVID-19 trebuie sa primeasca ingrijiri adecvate pentru ameliorare si tratarea simptomelor, iar cei cu forme severe trebuie sa beneficieze de ingrijire optima de sustinere.

Nu, antibioticele nu actioneaza impotriva niciunui virus. Antibioticele functioneaza doar impotriva infectiilor bacteriene. Antibioticele nu au niciun efect impotriva COVID-19.

Cat de curand urmeaza sa se omologheze un vaccin eficient impotriva COVID-19. Au aparut primele prototipuri, urmand sa se ajunga la o varianta eficienta.

Nu.

Istoric, toate virozele scad in intensitate incepand cu luna mai. Este de asteptat acelasi lucru si pentru COVID-19, dar nu exista o garantie pentru acest lucru.

Teoretic da, dar fata de felul in care o folosim, nu.

Simpla utilizare a unei masti nu garanteaza oprirea transmiterii infectiilor si trebuie combinate cu alte masuri de prevenire, inclusiv igiena mainilor si a cailor respiratorii si evitarea unui contact strans cu oamenii.

Carantina dureaza 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica.

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezinta simptome, dar care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa a noului coronavirus (COVID-19).

Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a celor afectate se actualizeaza permanent si poate fi consultata pe pagina https://www.cnscbt.ro/ : „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezinta simptome, dar:

  • au calatorit in ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extensa
  • au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extensa
  • au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
  • membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. In acest timp, vor fi monitorizate de catre medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre Directia de Sanatate Publica.

Persoanele care au sosit din alte zone decat cele care necesita carantinare pot parasi domiciliul numai dupa cele 14 zile de autoizolare, daca nu prezinta niciun simptom. In aceste cazuri, NU este necesara testarea pentru coronavirus.

Persoanele care au intrat in contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate in prima zi de autoizolare si inaintea terminarii perioadei de autoizolare. Pot parasi domiciliul numai daca rezultatele finale sunt negative.

Persoanele aflate in autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care sa ateste ca pot reveni in colectivitate.

La iesirea din autoizolare, mergeti in consult la medicul de familie pentru a va elibera concediul medical si/sau adeverintele pentru scoala.

Ramaneti vigilenti si respectati in continuare recomandarile generale privind prevenirea infectiei cu coronavirus sau alt tip de gripa.

Intreruperea activitatilor prin care intrati in contact cu alti oameni. Aceasta inseamna intreruperea iesirilor in oras, evitarea aglomeratiilor, lucrul de acasa. Mai mult, inseamna ca atunci cand va intalniti cu un cunoscut sa nu mai intrati in rutina sociala ce presupune gesturile obisnuite de intampinare: pupaturi, imbratisari, strans de maini.

Durata finala a epidemiei nu poate fi cunoscuta in acest moment. Din ce vedem ca se intampla in China unde masurile de izolare arata o diminuare a noilor imbolnaviri, o durata medie este de trei luni. Aceasta depinde insa de seriozitatea implementarii masurilor de carantina si izolare, de capacitatile de testare si tratament.