Procedura de autoizolare si carantina

Carantina si autoizolarea sunt doua masuri cu grade diferite de strictete, care au ca scop izolarea potentialilor transmitatori/purtatori ai virusului. 

Atentie! Carantina si autoizolarea sunt masuri legale. Nerespectarea acestora atrage pedepse. Infractiunea se numeste “Zadarnicirea combaterii bolilor” si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la doi ani.

Acest doua masuri se aplica doar celor care nu au simptome, dar vin din zone care sunt in carantina sau asa numitele zone cu transmitere comunitara extinsa.

Pe 26 februarie 2020, Ministerul Sanatatii a emis Ordinul ministrului Sanatatii pentru instituirea masurii de carantina a persoanelor in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinate de infectarea cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei.

Conform documentului, se instituie masura de carantina pentru toate persoanele asimptomative care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa. Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate.

Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a celor afectate este disponibila pe site-ul cnscbt

Atentie! Daca intentionati sa calatoriti in aceste zone, la intoarcere veti intra sub incidenta acestei legi si veti fi plasat dupa caz in carantina sau autoizolare. 

De asemenea, este posibil ca zonele in care calatoriti sa fie adaugate pe aceasta lista in momentul in care sunteti acolo si la intoarcere sa intrati sub incidenta legii, chiar daca la plecare nu era cazul.

Autoizolare

Persoanele care au calatorit in ultimele 14 zile in localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp in care vor fi monitorizate de catre directiile de sanatate publica si prin intermediul medicului de familie. Masura se aplica si membrilor de familie care locuiesc la acelasi domiciliu.

Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz si care se prezinta la o unitate sanitara, raman in aceasta unitate, in izolare, si li se recolteaza o proba, care va fi transportata la cel mai apropiat centru de testare in regim de urgenta. In cazul in care testul este pozitiv, pacientul va fi transferat la cea mai apropiata sectie / spital de boli infectioase.

Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz, vor fi izolate in sectiile / spitalele de boli infectioase, unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.

Atat iesirea din carantina dupa o perioada de 14 zile, cât si la externarea din spital daca pacientul este clinic sanatos se va face dupa efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19, efectuate la un interval minim de 24 ore.

Directia de Sanatate Publica judeteana si cea a municipiului Bucuresti comunica administratorului centrului de carantina incheierea perioadei de carantinare si se deplaseaza pentru eliberarea avizelor epidemiologice.

In functie de evolutia situatiei epidemiologice si confirmarea a mai mult de trei cazuri de infectie cu noul coronavirus, cu legatura epidemiologica intre ele, in aceeasi comunitate se poate decide declararea carantinei intr-o comunitate.

Persoanele pentru care se stabileste masura de carantinare in spatiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Sursa aici.

Carantina

Masuri de preventie atunci cand suntem in autoizolare la domiciliu

Conform informatiilor pe care le avem la dispozitie despre modalitatile de raspandire a coronavirusului, exista un set de masuri pe care trebuie sa le respectam in cazul autoizolarii la domiciliu. Aceste masuri de preventie se adreseaza personelor care:

 • Sunt infectate cu coronavirus sau suspectate de infectie cu coronavirus (persoanele care sunt in investigatii pentru a determina prezenta virusului, insa nu necesita spitalizare si pot primi ingrijire la domiciliu)
 • Sunt infectate cu coronavirus, iar dupa perioada de spitalizare, s-a hotarat ca sunt suficient de stabile pentru a intra in autoizolare la domiciliu
 • Membrilor familiei si personalului medical care se ocupa de ingrijirea persoanelor in autoizolare

!Doar medicul poate evalua si hotari daca ingrijirea la domiciliu este potrivita pentru tine! 

 

Masurile de preventie includ:

 • Ramanerea la domiciliu, cu exceptia vizitelor la medic
 • Izolarea de restul persoanelor din casa si de animale

Pe cat posibil, ar trebui sa ramai intr-o camera separata si sa folosesti o baie separata. Ideal ar fi sa lasi animalele in grija altcuiva. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa te speli pe maini inainte si dupa ce atingi animalul si sa porti o masca de protectie.

 • Sa anunti medicul inainte de a merge la programare

Daca ai o programare la medic, suna inainte si anunta ca este posibil sa fii infectat cu coronavirus, pentru a limita expunerea altor persoane la virus.

 • Sa porti masca de protectie

Poarta masca de protectie atunci cand esti in preajma altor persoane sau atunci cand mergi la medic.

 • Sa folosesti un servetel atunci cand stranuti sau tusesti

Dupa folosire, arunca servetelul la gunoi si spala-te pe maini cu apa si sapun pentru cel putin 20 de secunde sau dezinfecteaza-ti mainile cu solutii speciale.

 • Sa te speli pe maini cat mai des

Spala-te pe maini cu apa si sapun pentru cel putin 20 de secunde, in special dupa ce ti-ai suflat nasul, ai stranutat sau ai tusit; inainte de a manca si dupa ce ai folosit toaleta. 

 • Sa nu folosesti obiecte in comun cu membrii familiei

Evita folosirea in comun a veselei, tacamurilor, prosoapelor si asternuturilor.

 • Sa cureti suprafetele din casa cu care intri des in contact

Ne referim aici la blaturile de bucatarie, noptiere, clante, toalete, telefoane sau tastaturi. Foloseste manusi de fiecare data cand cureti suprafetele.

 • Sa aerisesti frecvent camera in care esti izolat
 • Sa-ti monitorizezi simptomele

Daca simti ca simptomele tale se agraveaza, suna la serviciul de urgenta si anunta ca ai sau esti suspectat de infectia cu coronavirus.

 • Sa ramai in autoizolare la domiciliu pana cand decide medicul

Sursa: aici.